Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (kak rose kurangkan jadi 3/4 cawan)
secubit garam
Cara-caranya
Tepung gandum diayak dengan baking soda. Pisang dilecek halus dan digaul dengan garam. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit. (kak rose kukus 15 mt je sbb guna mangkuk kecik2)
Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dan juga dibalut dengan kain tutup kukusan supaya wap tidak jatuh kedalam kuih.

wahhh..gebunya apam pisang kak rose!!!
ReplyDeletegebu dan manisnya sedang elok je.... so sapa2 nak buat tu baik kalau kurangkan sukatan gula tu...
ReplyDelete