Selamat petang semua..... ari ni kan kan kak rose nak masukkan entry yang dah tertunggak nih.... buat kuih ni dah lama dah tapi baru ari ni ada kesempatan nak masukkan kat sini.... kira ni first taim buat kuih bom ni dan menjadi..... suker nya.... walaupun tak lah secantik dan se bolat2 macam tuan punya resepi tapi kak rose dah bangga.... percubaan pertama dan menjadi... walaupun kak rose tak de keledek dan ganti dengan kentang je....rasa masih ok...suka sangat! Memula tu takut juga kalau2 meletop.... tapi Alhamdullilah tak de kejadian bom meletop tu..... Resepinya kak rose amik dari dapur
hana yang di kopi dari rumah
Along. Tima kasih buat anda berdua dan kak rose nak cnp kat sini ya....laen kali nanti leh wat lagi....tapi kali ni nak tunggu ada keledek lah.....bila ya?
INGREDIENTS:
- 80g Sweet Potato - steamed & mashed
- 120g Glutinous Rice Flour
- 20g Plain Flour
- 35g Castor Sugar
- A pinch Salt
- 100ml Water
- Sesame Seeds - for rolling
- Coconut/Bean Filling
METHOD:
- Mix all ingredients to form a soft dough.
- Divide into 12 balls.
- Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
- Roll onto sesame seeds.
- Deep fry until golden.
- Enjoy!
Salam Kak Rose. Cantik bulat lah dah tu, apa pulak tak cantik nya. Kreatip nya guna kentang ni. Respi ni mmg gerenti tak meletup...hehe. Kak Rose buat inti apa tu...?
ReplyDeleteAlong, tq for the recipe n betul lah x meletop, kak rose guna inti kelapa manis.... sedap.
ReplyDelete