BAHAN-BAHANNYA :-)
1 pack konnyaku jelly powder (berat 10 g), boleh lihat contoh disini...
150 g gula halus (belasah gula pasir pun ok)
800 ml air
1/2 camca teh biji selasih, rendam hingga kembang dan toskan
300 ml air (xtra)
Beberapa titik pewarna makanan pelbagai warna (mat guna kuning, merah, ungu dan biru)
Longan dalam tin secukupnya, ditoskan dan hiris (nak masukkan apa2 jenis buah pun ok)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan serbuk jelly dengan gula, kacau rata. Jerang air (800ml) tadi hingga panas, masukkan serbuk jelly + gula dan kacau dengan whisk hingga gula larut. Biarkan mendidih sehingga bancuhan berwarna kelabu.
- Tambah air (yang 300ml tu) dan masak dengan api perlahan hingga bancuhan bertukar jernih. Bagi bancuhan tadi kepada 4 bahagian dan letak kan pewarna kesukaan pada setiap 1 bahagian, kacau rata dan masukkan juga biji selasih, kacau lagi.
- Sebelum tu, isi potongan longan dalam bekas2 comey untuk membekukan jelly. Tuang no 2 tadi sehingga penuh. Biarkan hingga wap panas hilang dan simpan dalam peti sejuk. Sedap di hidangkan dingin.
lihatlah jelly ku dengan biji selasih yang x kembang dan sumi jelly yang dah melt.....
Hi KakRose, hru doing??? Love is back again...hehehe! mintak jelly sikit!!! ;)
ReplyDeletehai Love, welcomeback. rindunyer ngan menu yang sedap2 dan gambar2 masakan dari love. jelly tu usahlah mintak, x lawa... cian kak rose kan..
ReplyDeletesalam kakrose..takpe kak cube lagik..bagus gak bagitau, kami bleh blajo nngan akak.hikhik..
ReplyDeleteizah, yalah kan kita sama2 belajar.... dan terimakasih pada yang bagi petua tu...yang penting kita kena rajin cari maklumat jer kan....
ReplyDelete