Saturday, March 6, 2010

Apam gula hangus

sambil kalut masak untuk lunch tadi sempat lagi godek tepung nak buat apam ni.... kira apam kalut ribut lah ni.... nasib baik menjadi elok je..... gula hangus dah siapkan sebelum keluar lagi... jadi bila balik dah sejuk dan terus je menggodek dan kukus.... 45 minit dah siap.... resepi oleh hazz 63 d MyResipi.... tima kasih hazz.... nak tengok resepinyer.... ni kak rose tepek kat sini ya...

Bahan-bahan ( untuk sekeluarga. )
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.


yang ni abang bawak g keja... nak minum petang dengan anak2 buahnya.... kopi buat sendiri ya bang.....

3 comments:

  1. Apam gula hangus ni favorite saya..biasanya saya beli je.. lepas ni bolehlah saya cuba...

    ReplyDelete
  2. cubalah... senang sangat dan sedap lak tu....

    ReplyDelete
  3. Ni kak rose guna loyang berapa inci ya?

    ReplyDelete