Monday, February 22, 2010
Soto Ayam
Selamat tengahari semua..... dah lunch ke?.... jom kita makan soto ayam ni untuk lunch.... soto ayam.... ajak2 ayam.... eeehhh.... kalau nak mai la.... huh berpeluh2 kak rose bersilat kat dapur nak siapkan semua bahan ni..... nampak senang tapi renyah.... tapi sebab nak makan kan... kuatkan semangat buat jugak..... resepi kuah soto tu kopi sana sini.... sebab guna bahan yang ada dalam fridge je.... jadi kena pandai2 suaikan lah ya tak..... tapi resepi pegedil ayam ni kak rose amik dari blog Rinn Chan tima kasih ya Rinn kak rose minta halal amik resepi nyer tu.... tapi ada yang kak rose tambah untuk suaikan dengan selera sendirik....
PERGEDIL
Bahan-bahan:
4 biji kentang, direbus dan dilecek
200gm daging cincang (kak rose guan daging ayam)
1 camca besar serbuk lada putih
1 camca teh garam
10 biji bawang merah, dicincang halus
1 sudu besar tepung gandum
(kak rose tambah bawang goreng dan daun sup dalam pegedil ni)
Bahan celup:
Gaul sebati 3 biji telur dan 1 camca teh tepung gandum.
Cara-cara:
1. Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Kepal adunan menjadi bulat dan leperkan.
3. Celup ke dalam adunan telur dan tepung dan goreng hingga masak.
jom jemput semua.....
ni fav anak saya ni!!! every cuti sekolah, mesti wajib buat!!!
ReplyDeleteNasib baik dapat mama yang rajin, dapatlah makan soto yang mama buat kan... bertuah anak2...
ReplyDeletesedapnye..lapo sy..huhu
ReplyDeleteJemput makan nora, gambo je kenyang tak?
ReplyDelete