Monday, February 22, 2010

Kuih bakar

Selamat pagi semua.... wah hari ni pagi2 lagi kak rose dah masukkan entry..... sebenarnya kuih bakar ni masak malam tadi untuk sarapan pagi ni..... ehhh ada ke orang sarapan dengan kuih bakar macam ni?.... buat ni pun sebab ada banyak santan dan lagipun ada kawan busu nak datang dari Alor Star dan bermalam kat sini.... jadi kak rose pun buatlah kuih ni.... resepi amik kat rumah hana... tapi dia nyer cantik je..... uwaaaa ngapa kak rose buat tak cantik macam tu???? tak pe kan tak cantik asalkan rasanya hmmmm... mabeles. hana kak rose kopipes resepinya ya... tima kasih juga pada joayee tuan punya resepi asal. minta halal resepinyer ya....

Bahan-bahan
  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture kuih tadi, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing. *lepas 20minit baru hana taburkan bijan! supaya bijan nmpk cantik dan tak hangit sbb hana gune bijan yg dh sangai.Jgn terlalu lewat taburkan bijan kerna bila dh masak bijan akan tertanggal dr permukaan kuih.

uwaaaaa..... dah sejam dalam oben baru kak rose teingat nak guna api atas bawah.... malas lah da dah nak panaskan oben yang satu lagi tu.... jadilah kuih bakar ku yang cuma garing dibawah dan tepi2 je.....

No comments:

Post a Comment