Lauk dinner tadi.... dah abes pun makan.... sedap tapi nampak gaya macam terlebeh kicap sudah.... kak rose tersilap letak 2 sudu besar kicap tu yang jadi itam je kung pao chicken tu.... tak macam tuan punya resepi tu buat.... cantik je kaler nya.... inilah amatur nye tukang dapur....apa pun terimakasih ya hana.... kak rose selalu amik resepi dari rumah hana.... maklumlah semua masakan nya enak banget dan gambo yang sungguh menggamit untuk kak rose mencubanya.....dan inilah hasilnya...... walaupun x cantik tapi..... rasa tetap nyam2..... hana, sekali lagi kak rose minta izin nak c&p resepinyer dan tepek kat sini ya..... resepi asal boleh tengok kat rumah hana dan sini....
Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil (Kak rose guna 2 pcs whole leg n x buang tulang)
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil (Kak rose guna 2 pcs whole leg n x buang tulang)
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.
Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose x letak)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose x letak)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.
Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
Kak rose tambah potongan bawang besar yang putih tu
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
Kak rose tambah potongan bawang besar yang putih tu
Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.
makan dengan nasi panas2 dan sayur ni.....Alhamdullilah.... kenyang.
makan dengan nasi panas2 dan sayur ni.....Alhamdullilah.... kenyang.
ni antara resipi yg nak sy try juga nanti. nak buat sekrg, masalahnya kat umah tak ramai org, sape yg nak tolong habiskan. 2ggu cuti sek le. hehe....alasan lagi!!!
ReplyDeleteain, cubalah. x rugi memang mabeles u. kak rose pun buat sikit je cukup tuk 4 orang makan
ReplyDelete