Saturday, October 31, 2009

Kembali bersiaran.....

udang goreng celup tepung... resepi lama yang masih tersimpan dan selalu buat..... amik entah dari mana, x ingat dah.... sedap pada kami sekeluarga..... tu yang selalu guna resepi ni....

Batter (Untuk 4-5 ekor udang besar)

50gm plain flour
1/2 table spoon rice flour
1/2 tea spoon baking powder
1/8 tea spoon soda
pepper and salt to taste
water.

Mix all ingredients, masukkan air dan sebatikan macam nak goreng pisang tu ya..... celupkan udang dan sedia untuk digoreng.....


wat kerabu epal hijau ni tuk makan tengahari tadi.....sempoi nyer.... sebab daun pudina/ketumbar pun x de..... jadinya letak ajelah apa yang ada dalam esbox tu.... resepinyer amik di My Resipi.....sini yer. apa pun kak rose nak gak tempek resepi nya di sini.... senang nanti nak refer balik..... Terimakasih ya Penyulawa sbb kongsi resepi ni.....

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 green apples - shredded
  • 1 red chillie - sliced
  • 1 onion - quartered n sliced
  • carrot - shredded
  • mint leaves / corriander leaves
  • 1 tsp lime juice
  • salt n sugar to taste

Cara-cara

Mix all ingredients together. Aside for 15 minutes. Ready to serve.
Selamat menjamu selera.....

Wednesday, October 28, 2009

Puding roti berkismis

Ni kes nak mengabiskan roti yang dah hampir tamat riwayat nye... daripada terbuang baiklah buat sesuatu yang boleh masuk ke anak tekak ku ini.... bahan lain pun ada maka jadilah projek ni.... tapi ais kerim x de.....x pe kan makan gitu je pun boleh..... he he kes nak pujuk ati sendiri sbb x dapat makan aiskrim la tu......Amik resepi kat My Resipi..... e apa la tenet ari ni slow gila.... Nak cari balik resepi mana yang kak rose amik tadi pun punyalah lembab.......Anyway amik dari My Resipi tapi sapa tuan yang punya kak rose x ingat..... maklumlah banyak resepi yang sama tapi cara dan bahan yang juga lain-lain. Kak rose amik salah satu nyer.....Terima kasih ya ......

Sayur campur makan ngan nasi panas-panas.... eeee camna lah aku nak kurus.......hati berkobar nak turunkan berat badan, tapi kan....... mix vage di atas ni sungguh menggoda..... tergugat imanku weh.....

Tuesday, October 27, 2009

Asam pedas ikan parang & Bebola ubi goreng

Bebola ubi goreng..... kenapa jadi leper je?..... daku x pandai nak wat bulat2 macam CMG tu.....(x de ice-cream scoop) jadi.... inilah versi kak rose punya.... bentuk nyer je ya.... resepi tetap amik dari dapur Cik Mat.....(maklumlah kalau x tengok orang lain punya resepi takut lak x menjadi.... kang haru dibuatnya)......makan panas-panas...cicah ngan sambal kicap.... wah terangkat you...... wat tuk minum petang.....jemput... jemput mangan.....

Nak gak tayang yang x d belah gitu.... terhangus sikit.... garing tepung yang kat tepi tepi tu.... kruk krak kruk krak hmmmmm sedap....... resepi asal tengok sini yer..... apa pun kak rose nak tepek gak di sini......

Bahan-Bahannya :-)
Ubi kayu secukupnya
Kelapa parut putih, gunakan kelapa sedikit muda
Sedikit gula halus
Bancuhan tepung untuk menggoreng (mat guna tepung gandum 3/4 cawan + Sedikit garam + 1 cawan air + sedikit pewarna kuning, gaul sebati hingga tidak berbintil2 @ bancuhan tepung beras seperti menggoreng pisang)
Sambal kicap

Cara membuatnya :-)
  1. Ubi kayu dikerat2, kupas kulit, cuci dan belah2, rebus bersama sedikit garam hingga empuk. Toskan dan letak dalam bekas. Campur sedikit gula (anggaran 1 camca teh) dan juga kelapa parut putih. Lenyek atau tumbuk perlahan menggunakan anak lesung batu hingga hancur dan semua bergaul rata. (Kalau tak nak goreng dengan tepung, boleh alih ke dalam loyang, tekan2 hingga padat, potong dan hidangkan).
  2. Kemudian buatkan bentuk bebola (mat gunakan scoop ice cream untuk mendapatkan bentuk sekata). Buat hingga siap. Celup dalam bancuhan tepung dan goreng terendam hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya atas paper towel. Hidangkan bersama sambal kicap untuk minum petang atau pun sarapan pagi....


Dah lama nak wat asam pedas ikan parang ni.... tapi kemalasan selalu aje melanda..... tadi pun beberapa kali ikan ni keluar masuk fridge... nak wat ke tak?.... Gagahkan diri cari resepi dan jumpa di sini dan terus memasak... terima kasih Haniss tapi kak rose ejas sikit ....x letak lada itam dan kunyit tu tapi tambah serai..... dan yang ada cuma tomato je.... tetap sedap dan TQ sekali lagi..... jom makan...

Asam Pedas Ikan Parang

Bahan²

1/2 ekor Ikan Parang - dibasuh bersih dan rendam dengan air asam
30 tangkai cili kering - di blender
1 inci Halia - diblender
1/2 inci kunyit hidup - diblender (kak rose x letak)
10 biji Bawang merah dan 3 ulas bawang putih - blender juga
daun kesum
kacang bendi atau pun terung (tomato je yang ada....)
lada hitam - ditumbuk (kak rose x letak)
garam secukup rasa
Kak rose tambah perahan air asam jawa dan serai
Caranya

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blender tadi sehinggah naik bau dan pecah minyak. Biarkan ia merneh seketika.
2. Masukkan air asam, garam dan lada hitam yang ditumbuk, dan biarkan didih seketika. kaalau luka boleh letakkan sedikit gula.
3. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan juga ikan. kalau ada bunga kantan letak sekali.
4. Sesuaikan rasa , kalau dah ok tu ...siap untuk dimakan..

Monday, October 26, 2009

Kole kacang dan Nyonya kerabu telur


Dah lama sangat nak wat kole kacang nih..... cari tepung kacang hijau serata langkawi x dapat dapat.... tertangguh lah projek kueh yang sangat ku idamkan ni..... ari tu balik johor jumpalah ngan tepung ni.... dapat lah kak rose mencubanya..... x lah susah mana.... tapi tahap kesabaran kenalah saaaangat tinggi..... nak wat tahi minyak tu menguji sungguh ya....pas tu kacau tepung ni pulak....api kena kecik dan kacau selalu.....tu yang takut sudip dan kuali melayang.....isssh mintak jauh lah kan...... tapi berbaloi kerna 1st try menjadi dan yang penting sedap..... walaupun rupamu x lah secantik tuan punya resepi......terhitam.....oo oo black is beauty, kan.... echeh..... nak pujuk diri sendiri la tu..... resepi amik kat umah che'iza dan ramai juga yang telah mencubanya. terima kasih kerna share resepi ni ...... Anyway izinkan kak rose kopipes resepi nyer ya......

Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • ** 1 cwn santan pekat
  • * 1 cawan gula merah
  • * 2 sb gula pasir
  • * 1 cwn air
  • * beberapa helai daun pandan disimpul
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn tepung kacang hijau
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...


Nyonya kerabu telur ni pulak wat tuk makan tengahari..... makan sowang je.... jadi buat pun sikit je lah..... amik resepi dari CMG. tengok cik mat punya presentation (eh... betulke ejaan tu, maklumlah dah lama tinggalkan sekolah) tu pun dah terliur....sungguh menggoda you......dah banyak kali wat sebab simple n sedap gitu.....terima kasih ya cik mat dan kak rose nak C&P resepi nya. Minta d izinkan..... lain kali nanti kak rose leh wat lagi dan lagi dan lagi.....

BAHAN - BAHANNYA :-)
4 biji telur
2 biji bawang besar
2 biji tomato
2 kuntum bunga kantan
5 - 6 biji cili padi
1 genggam pucuk kesom (laksa leaf)
4 - 5 biji limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa
2 biji cili merah*
4 biji cili padi*
1 ulas bawang putih*
1 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Telur didadar satu persatu, kemudian gulung dan hiris, tomato, dibuang biji, dan hiris halus, bunga kantan dihiris halus, bawang besar dihiris halus, cili padi dihiris kecil begitu juga dengan pucuk kesum. Satukan semuanya dalam satu bekas.
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam no 1 dan gaul rata2. Tambah garam dan gula secukup rasa. Perahkan jus limau kasturi secukupnya. Seimbangkan rasa, mesti ada rasa, masin, manis, masam dan pedas.
  3. Hidangkan segera bersama nasi hangat, ikan goreng dan ulam2, jika suka.....

Sunday, October 25, 2009

Ubi


Ari ni nak citer kisah ubi kayu.... kak rose tanam ubi tapi x daya nak gali.....(sepokok je) kalau nak makan bli je..... ubi yang ni Cik Mas, kawan kak rose bagi malam semalam. tima kaseh bebenyak ya.... x yah lah beli kalau nak wat kueh....jimat kan kan kan?.....eeehhh pandai ke aku ni nak wat kueh?


So pagi tadi lepas berjogging.... eh... jalan laju je (brisk walk)... x larat nak jogging de.....tapi jauh jugak le jalan tu.... 3km setiap hari.... amik masa 10mt/km... ok ke tu? (brisk walk ke cam tu atau kena laju lagi?) mau nyer pengsan kang..... lagi susah kan.
Pelan-pelan sudah.... janji peluh kan.... balik umah terus wat goreng ubi ni.... lembut je... celup ngan tepung dan cicah sambal kicap jawaku..... enak banget kok....



Pas sarapan lak wat lepat ubi nih..... maklumlah banyak ubi... resepi amik kat umah Rinn Chan. Sedap sangat sbb dah lama x makan lepat ni..... likat2 gula ngan ubi tu.....mmmmm nyam nyam.......Halalkan ya Rinn.... kak rose kopipes resepinya.....

LEPAT UBI KAYU
Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu
2 sudu besar kelapa parut (kak rose bubuh santan )
3 sudu besar gula merah
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur atas api

Cara-cara:
1. Ubikayu di buang kulit, dibersihkan dan diparut.
2. Perah parutan ubi kayu itu menggunakan kain. Buang airnya. (kak rose ambil pati ubi)
3. Satukan kesemua bahan, gaul rata.
4. Sudukan ke dalam daun pisang dan lipat seperti biasa. Kukus selama 1/2 jam.



Sambal ikan bilis tuk lunch

Preparation untuk wat sambal ikan bilis kicap tu..... cili ijo racik halus, bawang putih & merah, ikan bilis goreng. sempoi je kan.... tumis semua nyer pas tu masuk ikan bilis dan tambah kicap, perasakan masin manisnya..... siap..... makan ngan nasik panas panas.... Waduh....berbaloi ke jogging ku pagi tadi tuh?

Saturday, October 24, 2009

Deepavali

Teman dan keluarga ku d Langkawi..... kami semua berjauhan dari keluarga..... dan sebagai gantinya inilah keluarga besar kami yang sangat rapat....semuanya kekenyangan selepas celebrate deepavali d rumah ina..... muga tahun-tahun akan datang kita akan dapat bersama lagi seperti ni..... psssst... tengok yang baju pink tu.... eeee.... besonya..... malu I....bila nak kurus nih.... dari raya hingga deepavali asik makan je.....

Dah abis makan makan dan borak2, anak pun dah penat tapi ibuk2 masih dok pot pet pot pet lagik.... sampai anak pun dah x larat..... ni lah jadinya...... Fatin Amani yang naughty but smart girl....
Kuih muih deepavali d rumah Ina dan Siva..... semuanya muruku...... bulat, bujur, bersegi, pintal-pintal...... semuanya ada....

keropok yang ku goreng dan bawa g rumah ina.... kita makan sama-sama k..... Kopok ni datang dari jauh tau.... Imported frm Narathiwat, Thailand lagik..... pemberian mek yang jauh....tima kaseh bebaaaaanyak mek.....

Pudin roti marble yang ku buat dan bagi ina untuk jamuan hari deepavali..... sekejap je dah abis.... agaknya sedap kot..... tapi memang sedap pun..... budak2 pun suka..... amik resepi d rumah hana..... leh tengok sini resepinya..... tapi kita terlupa bubuh butter tu.... apa-apa pun rasanya memang sedap walaupun terlupa letak butter tu.... banyak kali dah wat puding ni.... ada yang letak butter dan x letak.....tima kasih hana kerna share resepi puding yang sedap nih.... nak gak CP resepinya.......laen kali leh wat lagi......

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2(kak ros guan agar2 tali je)
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)(lupa nak letak)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

Apam pelangi..... tapi dah menderhaka kerna pelanginya dah x de.... malas lah pulak nak wat kaler-kaler tu.... buat satu warna je dan kukus dalam loyang..... wat sarapan pagi tadi cicah ngan kelapa parut. sedap... resepi dari dyna My resepi. Kak rose CP resepinya ya.....

Bahan-bahan ( bergantung kepada saiz acuan )

  • 1 cawan nasi yang dah masak
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula (kak rose kurangkan sikit gula, a bit too sweet for me)
  • 1/2 sudu kecik yis (mauripan)
  • pewarna yang disukai

Cara-cara

  1. Nasi dan air diblend bersama sehingga nasi hancur
  2. Tepung beras dan tepung gandum diayak terlebih dahulu... kemudian digaul sebati dengan gula dan yis
  3. Satukan nasi yang diblend dengan adunan tepung td... digaul sehingga sebati...
  4. Sebelum perap.. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ikut bilangan pewarna.. pastu letak pewarna dan gaul sebati...
  5. Perap selama 3-4 jam... masukkan dalam acuan yang disukai... baru dikukus mengikut saiz acuan berkenaan.. klu kecik kukus la dlm 10-15minit.. klu acuan besar kukus la selama 30-40minit...
  6. Bleh la nak makan terus atau makan ngan kelapa parut bergaram...

Friday, October 23, 2009

Malas-malas ari ni.....

Novel yang dah banyak kali ku baca..... tapi setiap kali itulah aku akan menangis... sedih sesangat.....harap2 jauhkanlah aku dan seluruh keluargaku dari mengalami situasi yang sedemikian....

Menu tengahari ni..... masak chicken kung pao, resepi dari hana, leh tengok sini ya, kailan ikan masin dan ikan percik..... Huh... berpeluh2 makan .... Alhamdullilah kenyang






Cekodok ni wat tuk bekfas pagi tadi... roti dah ilek x ingat nak bli.... nasib baik ada pisang yang belen ari tuh.... dapat gak wat cekodok....

Thursday, October 22, 2009

Tukar langsir

Hah! kali ni dah siap pasang suma..... tapi tengoklah.... apa dah jadi dengan rumahku.... macam kapal karam je lagaknya... segala benda ada... macam asrto lak pulak.... MMA...

Ha! sekarang sambung balik keja tadi.... ni baru separuh jalan..... ada lagi satu sliding door nak kena tuko jugak..... he he penat pulok... rasa sakit belakang dah ni, keja x siap lagi...... x pe lah kan ..... buat pelan2 je... janji siap.

Sambung mengemas lagi.... kan semalam janji nak tuko langsir, jadi ari ni merajinkan diri wat keja ni ..... hah.... siap dah sepertiga jalan...eh... ada ke macam ni...... rehat dulu kang baru sambung balik....


Ni masak tuk tengahari tadi.... mi udang lalaport, amik resepi dari ros onigiri tu. sedap gak boleh makan sampai malam lagik. tapi x secantik tuan punya resepi nyer..... maklumlah amatur sangat.... Ni kak ros nak C&P resepinya ye.....

Bahan-bahanye

2 ikat spagetti
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan (kak ros guna bebola sotong je)
1 cawan santan pekat
1 cawan air


bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2 biji telur rebus
bawang goreng

Caranye
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. Teruskan menumis dan masukkan udang kering.

2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan.

3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.

4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.

5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya. Selamat Memasak ye kawan-kawan.

Wednesday, October 21, 2009

Kemas rumah lagi.......


Sebelum stat kemas tu cek BP dulu..... takut nnti ter... lak. Tapi nampak ok je.... tu yang teruskan ngan berkemas tuh....ok la BP reading aku tu kan....... tapi ubat jangan lupa makan no....
Bekfas ngan roti bakar dan kopi itam je.... x de gula lagik tu. Huh... paitnya....

Pas tu tukar sarung kusen yang dah comot tuh.... tau lah lepas wat open house ari tu x kemas lagi.... comot kemomot sarung kusen ku.....

Langsir entah bila lak nak tukar nih..... malas je rasanya..... x pe ke kalau x tuko? sendri mau jawap la kan..... eeeh.... nantilah kalau rajin akan ku tuko yang biru tu.... tu pun kalo rajin la kan....

Kemas rumah.....

Koleksi buku yang mama beli untuk busu baca.... siap ngan music lagi.....


Ini ceritaku.... dengar kata nak pindah ke Mainland, entah kali yang kebrapa pun x tau..... Duk Langkawi ni dah dekat 4 taon....kali ni macam yer je.... jadi kami pun berkemaslah sikit2 apa yang patut.....masa berkemas tu macam2 lah jumpa...terjumpa lah buku ni…. terkonang mama…. Busu baca buku ni dalam bilik, ayah ngan mama intai dari luar…..GAJAH DOK DIAM, BUAYA DALAM AIR….. HARIMAU BAWAH POKOK….. masa tu busu baru 4++ tahun….kini anak mama dah nak amin SPM......mama ngan ayah sentiasa berdoa semuga busu berjaya. Insyaallah.


I am a blogger now!


Yes, officially. I'm a blogger now....

setelah menggodek sendirian.... dengan tersangatnya lah buta IT, akhirnya berjaya jugak. dengan hati yg berdebar2, tayang kemalasan hari ini.... so dinner malam ni sempoi je.... sotong ball, nugget ayam, crab stick nagn salad. Makan ngan sos je..... jom makan......