Thursday, October 22, 2009

Tukar langsir

Hah! kali ni dah siap pasang suma..... tapi tengoklah.... apa dah jadi dengan rumahku.... macam kapal karam je lagaknya... segala benda ada... macam asrto lak pulak.... MMA...

Ha! sekarang sambung balik keja tadi.... ni baru separuh jalan..... ada lagi satu sliding door nak kena tuko jugak..... he he penat pulok... rasa sakit belakang dah ni, keja x siap lagi...... x pe lah kan ..... buat pelan2 je... janji siap.

Sambung mengemas lagi.... kan semalam janji nak tuko langsir, jadi ari ni merajinkan diri wat keja ni ..... hah.... siap dah sepertiga jalan...eh... ada ke macam ni...... rehat dulu kang baru sambung balik....


Ni masak tuk tengahari tadi.... mi udang lalaport, amik resepi dari ros onigiri tu. sedap gak boleh makan sampai malam lagik. tapi x secantik tuan punya resepi nyer..... maklumlah amatur sangat.... Ni kak ros nak C&P resepinya ye.....

Bahan-bahanye

2 ikat spagetti
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan (kak ros guna bebola sotong je)
1 cawan santan pekat
1 cawan air


bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2 biji telur rebus
bawang goreng

Caranye
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. Teruskan menumis dan masukkan udang kering.

2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan.

3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.

4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.

5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya. Selamat Memasak ye kawan-kawan.

No comments:

Post a Comment