Monday, October 26, 2009

Kole kacang dan Nyonya kerabu telur


Dah lama sangat nak wat kole kacang nih..... cari tepung kacang hijau serata langkawi x dapat dapat.... tertangguh lah projek kueh yang sangat ku idamkan ni..... ari tu balik johor jumpalah ngan tepung ni.... dapat lah kak rose mencubanya..... x lah susah mana.... tapi tahap kesabaran kenalah saaaangat tinggi..... nak wat tahi minyak tu menguji sungguh ya....pas tu kacau tepung ni pulak....api kena kecik dan kacau selalu.....tu yang takut sudip dan kuali melayang.....isssh mintak jauh lah kan...... tapi berbaloi kerna 1st try menjadi dan yang penting sedap..... walaupun rupamu x lah secantik tuan punya resepi......terhitam.....oo oo black is beauty, kan.... echeh..... nak pujuk diri sendiri la tu..... resepi amik kat umah che'iza dan ramai juga yang telah mencubanya. terima kasih kerna share resepi ni ...... Anyway izinkan kak rose kopipes resepi nyer ya......

Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • ** 1 cwn santan pekat
  • * 1 cawan gula merah
  • * 2 sb gula pasir
  • * 1 cwn air
  • * beberapa helai daun pandan disimpul
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn tepung kacang hijau
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...


Nyonya kerabu telur ni pulak wat tuk makan tengahari..... makan sowang je.... jadi buat pun sikit je lah..... amik resepi dari CMG. tengok cik mat punya presentation (eh... betulke ejaan tu, maklumlah dah lama tinggalkan sekolah) tu pun dah terliur....sungguh menggoda you......dah banyak kali wat sebab simple n sedap gitu.....terima kasih ya cik mat dan kak rose nak C&P resepi nya. Minta d izinkan..... lain kali nanti kak rose leh wat lagi dan lagi dan lagi.....

BAHAN - BAHANNYA :-)
4 biji telur
2 biji bawang besar
2 biji tomato
2 kuntum bunga kantan
5 - 6 biji cili padi
1 genggam pucuk kesom (laksa leaf)
4 - 5 biji limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa
2 biji cili merah*
4 biji cili padi*
1 ulas bawang putih*
1 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Telur didadar satu persatu, kemudian gulung dan hiris, tomato, dibuang biji, dan hiris halus, bunga kantan dihiris halus, bawang besar dihiris halus, cili padi dihiris kecil begitu juga dengan pucuk kesum. Satukan semuanya dalam satu bekas.
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam no 1 dan gaul rata2. Tambah garam dan gula secukup rasa. Perahkan jus limau kasturi secukupnya. Seimbangkan rasa, mesti ada rasa, masin, manis, masam dan pedas.
  3. Hidangkan segera bersama nasi hangat, ikan goreng dan ulam2, jika suka.....

No comments:

Post a Comment