Thursday, May 30, 2024

Ikan siakap masak kari

Asalamualaikum dan jumpa lagi dalam dapo kak rose ni.. selalunya kalau beli ikan siakap ni memang menu yang sama berulang kali jer lah... masak masam manis, tiga rasa atau pun kukus jer.. tapi kali ni kak rose cuba cari resepi yang lain sket dan nak kan yang berkuah gitu... dan en google lah yang jadi penyelamat dan landing resepi tu kat fb ni.. terima kasih kongsikan, walaupun tomato dan cili hijau tak de, kita buat jer dengan apa adanya lah kan...jom kak rose cnp kat sini pulak ya..

Resepi : Ikan Siakap Masak Kari
Bahan-bahan:
 
1 ekor ikan siakap (800 gram) - bersihkan dan potong 4
2 cawan santan pekat
1 cawan air
5 sudu makan serbuk kari ikan - Amie tambah lagi 1 sudu serbuk kari daging
2 biji tomato - belah 2*
2 biji cili hijau - belah 2*
2 pelepah daun kari - lurutkan daunnya
1 sudu makan pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
minyak
Bahan kisar:
10 biji cili kering
5 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
** tu kak rose tak de dalam stok, so gantikan dengan kacang bende 
 
Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya untuk menumis bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
2. Perlahankan api dan masukkan serbuk kari ikan serta serbuk kari daging dan daun kari.
3. Gaul rata dan tambahkan 1 cawan air serta pati asam jawa. Biarkan mendidih.
4. Masukkan santan pekat dan apabila kuah mula mendidih sekali lagi, masukkan ikan siakap.
5. Jangan masak terlalu lama kerana ikan siakap sangat lembut. Berhati-hati ketika membalikkan ikan siakap supaya tidak pecah.
6. Masak di antara 5-7 minit.
7. Masukkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
8. Masukkan tomato dan cili hijau.
9. Setelah santan pekat dan naik minyak, tutup api dapur.

 

1 comment:

  1. wahhh..saya suka kari ikan siakap ni..jemu jugak kalau asyik siakap 3 rasa kan..haha..tqq kak share resepi:)

    ReplyDelete