Saturday, September 16, 2023

Kuih sagu biji

Akhirnya berjaya jugak buat kuih sagu ni... dah cuba berkali tapi kenapa sagu yang kak rose beli tu bila dimasak terus hilang, tak nampak dah butir biji biji tu..bila tanya kawan2 ramai juga yang kena dengan sagu macam tu. apa kah ada biji sagu tiruan? 😧😧 kali ni kak rose beli sagu biji yang dah siap berwarna tu. Alhamdulillah jadi jugak  sudahnya...

Kuih Sagu

Bahan- bahan: 2 1/2 cawan air (kak rose letak 3 cawan air)
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
Beberapa titik sirap perisa rose dan pewarna merah
Sedikit kelapa putih + sedikit garam - gaul

Cara cara:

Didihkan air bersama perasa sirap hingga mendidih. Bila air dah telah mendidih baru masukkan sagu. Kacau rata selama 10 minit.
Kemudian bila dah nampak pekat sikit, baru dimasukkan gula pasir. Kacau sehingga pekat.

Bila dah likat sikit, masukkan ke dalam loyang untuk dikukus. Kukus sehingga sagu kembang dan tiada lagi putih putih (dalam anggaran 20 - 30 minit).

Sejukkan sagu di luar. Bila kuih masih lembap, potong ikut citarasa and gaulkan bersama sama kelapa putih. Siap untuk dihidangkan.


 

No comments:

Post a Comment