Thursday, July 6, 2023

Kaswi gula merah gedik

buat lagi kaswi gedik ni... sejak ada acuan ni jadi rajin pulak nak membuat nya. yang penting ada tukang makan maka tukang masak pun rajin lah ngadap didapo. even masa hari raya haji hari tu, adik2 mintak jugak buatkan. dengan rajinnya tukang dapo ni buat hingga dua kali adunan dan Alhamdulillah menjelang petang semuanya habis. begitu jugak dengan roti jala buat hingga tiga adunan..bila dah ramai adik beradik berkumpul... semuannya laju jer habisnya. Alhamdulillah.. balik subang kita buat pulak gedik versi gula merah pulak..


Bahan air gula:
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
sedikit garam

1 helai daun pandan

 
Bahan lain:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3 cawan air biasa
1 sudu besar air kapur
1 mangkuk putih kelapa + sedikit garam dan kukus sekejap | untuk urap dengan kuih

  1. Campur gula merah, gula putih, air, secubit garam dan daun pandan dalam periuk dan renehkan hingga gula larut.
  2. Tapiskan dan jadikan 2 cawan air gula, ketepikan dan biarkan sejuk.
  3. Masukkan air gula bersama tepung gandum, ubi, air dan air kapur dalam blender. Kisar hingga halus.
  4. Sapukan acuan dengan sedikit minyak, kemudian tuangkan adunan tadi.
  5. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan hingga masak lebih kurang 15 minit.
  6. Setelah masak, tutup api dan biarkan kuih dalam pengukus hingga hilang wap baru keluarkan.
  7. Setelah sejuk boleh keluarkan dari acuan dan hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sekejap.
  8. Sedia dihidangkan.

 

No comments:

Post a Comment