Tuesday, April 11, 2023

Kuih cara berlauk

bila ada sedikit kerajinan, kak rose buat lah kuih cara berlauk buat separuh adunan jer pun dah banyak untuk kami berdua...

Bahan-Bahan:

  • Bahan-bahan untuk inti:
    • 300g daging atau ayam kisar (kak rose guna ramly minced meat)
    • 2 sudu besar serbuk kari
    • 1 biji bawang besar
    • 2 ulas bawang putih
    • Sedikit lada putih atau lada sulah
    • Bahan-bahan hiasan atas:
    • 2 biji cili merah, hiris halus
    • Bawang goreng
    • daun bawang
    • daun sup
  • Bahan-bahan untuk adunan kuih cara:
    • 2 cawan tepung gandum
    • 2 biji telur
    • 4 cawan santan cair
    • ½ sudu kecil garam
    • ¼ sudu kecil pewarna kuning

menu iftar kami berdua..buah2 mesti nak ada. mangga manis untuk kali ni..

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk inti:
    1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
    2. Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
    3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian kacau sehingga kering airnya.
    4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  2. Cara-cara untuk adunan kuih cara:
    1. Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung.
    2. Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
    3. Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk.
    4. Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.

lepas solat maghrib makan pulak nasi goreng bodo bodo dengan satay kajang leftover.
 

No comments:

Post a Comment