kisah kebun kak rose dikampung... mewah dengan nenas, tapi bukan kita yang tanam dan usahakan... kita cuma tau makan jer. boleh gitu?
potong cantik2 ni pun en asben yang tolongkan... kalau kak rose yang kena buat sendiri memang asal dah kopek dan letak dalam pinggan tu kira ok la dah kan...
masa ni nenas belum masak sangat... amik sedikit masa lagi baru boleh tuai..
masa untuk amik buah... siap motor lori derang bawak masuk kebun...dah siap longgok kat sini, buat grading buah, siap timbang every each untuk dapatkan yang sama saiz untuk packing... dan sekali petik 3 buah lori datang amik kat sini..
selepas dipetik, nampak macam masih putik jer kan... tapi bila kupas memang dah masak dah isinya.
Friday, January 13, 2023
Thursday, January 12, 2023
Tumis labu air
masak sayur labu air dengan apa yang ada stok dalam fridge..dan sebenarnya sangat lah tak rajin nak defrost isi ayam untuk masuk dalam ni, so kak rose perasakan dengan kiub pati ayam. boleh jer kan... kita yang buat dia, bega2 kan dengan selera kita lah.. sedap menghirup dan meratah sayur air cenggini. kalau makan dengan nasik pun kak rose suka letak kuah banyak2, sedap jer menghirup. ade ke yang suka makan macam kak rose ni. yang sempoi2 je.
Wednesday, January 11, 2023
Lauk pebret.
telor masak lemak ciliapi yang tak pedas.. kita yang nak makan so buat lah ikut selera sendiri kan.. kak rose memang tak tahan pedas, so tukang makan dalam rumah ni pun kena lah ikut jugak gamaknya..
semata telor itik jer untuk masak lemak ni... makan dengan nasi hangat2 dan digandingkan dengan ikan masin gelama goreng. walahhhh memang bertambah2 kak rose ni makan..dan lepas tu takut tengok angka kat mesin penimbang tu. adoiiii lah. kalau lah tadi tak tambah nasi kan bagus...😜
semata telor itik jer untuk masak lemak ni... makan dengan nasi hangat2 dan digandingkan dengan ikan masin gelama goreng. walahhhh memang bertambah2 kak rose ni makan..dan lepas tu takut tengok angka kat mesin penimbang tu. adoiiii lah. kalau lah tadi tak tambah nasi kan bagus...😜
Friday, January 6, 2023
Makan makan hujung tahun lepas
tahun lepas, macam dah lama sangat kan. tapi sebenarnya belum seminggu pun kita ditahun baru. penutup 2023, luangkan masa bersama keluarga kecil kami untuk makan sama di ikea.. rasanya lama dah tak g ikea ni dan yang kak rose nak makan sangat ialah swedish meat ball ni... kalau dulu rajin lah nak buat sendiri, rasa puas hati bila makan yang kita masak sendiri kan. tapi sekarang ni kerajinan tu semua dah terjun ke laut dalam agaknya... so ada yamg mudah buat apa nak menyingsing lengan berkepok kat dapo kan... g jer sini, semua dah siap terhidang. makan lah sepuasnya.. oderlah lebih, kami share makan anak beranak...
asik nak berlariiii jer... tal larat mamanek nak mengejornya!
dan sebanyak ini yang diodernya... memang tak terhabis lah. so sedia beli lah box untuk tapau tu, boleh lah anak bawak balik makan berulang di rumah pulak
penuh tray trolly untuk kami berempat! air tak amik lg tuh!
complete dah...
boss kecik tak nak makan...asik nak berlariiii jer... tal larat mamanek nak mengejornya!
Thursday, January 5, 2023
Sarapan dikampung
ya, ni sarapan semasa kak rose balik kampung dihujung tahun hari tu... bila berada dikampung selalu saja nak bersarapan yang lebih dari biasa. walaupun ada toast macam biasa tapi nak jugak makanan berat yang lain... dan selaulunya kak rose ada buat lempeng cicah dengan sambal atau pun jika ada baki kuah kari pun boleh. sebenarnya nak cater dengan adik2 yang sama ada dikampung. memang makan sarapan beramai2 macam ni memang lah sedap kan. lepas sarapan golek ramai2 depan tv tunggu waktu lunch pulak... dan bila balik kl nanti takut pulak nak naik alat penimbang! itu lah kak rose. 😁
resepi mee goreng:
Bahan bahan:
500 gram mee kuning
100 gram isi ayam/daging - potong kecil
2 biji telur - pukul rata
1 biji buah tomato - potong kasar
1 ikat kecil sawi
3-4 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang merah - hiris halus
1 sudu besar cili kisar - guna 2 jika suka pedas
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
Minyak
Cara cara:
Tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi. Diikuti bawang merah. Masuk cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam dan kacau sehingga ayam kecut sebelum dimasukkan 1 mangkuk air untuk memasakkan ayam.
Masukkan
sos cili, sos tomato, kicap pekat, sos tiram dan buah tomato. Masukkan
sawi dan kacau sehingga sedikit layu. Masukkan mee dan gaul sebati.
Ketepikan mee, tuangkan telur dan bila hampir masak, kacau rata telur sebelum dikacau bergaul rata dengan mee.
Siapppp.
Wednesday, January 4, 2023
Selamat datang 2023...
2023, semuga yang baik baik saja untuk kita semua. Aamiin
Brokoli bawang putih dan sos tiram
Bahan-bahan:
500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
GaramCara penyediaan:
1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan.
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4. Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika. Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang. ayam bakar simple pebret kami berdua... cara kak rose buat yang paling mudah. perap ayam dengan garam kunyit dan juga sambal tumis yang sedia ada, balut dalam foil dan bakar dalam pan ajaib tu hingga masak. senang kan. itu lah kerajinan tahun baru kak rose. Alhamdulillah.