Monday, October 3, 2022

Nasi goreng petai

saya tukang masak jer, sebab saya tak makan petai dan ini request dari en asben yang beli petai dah siap2 buang kulit tu..dah lah sebungkus tu punyalah banyak, entah berapa lama lah nak abes agaknya tu..nanti nak buatkan sambal bilis petai pulak lah... ikan bilis dah siap kirim beli dengan kawan yang pergi ke sabah ari tu. harap adalah kerajinan tu nanti ya..

Bahan bahan:
 
2 mangkuk nasi putih
1 genggam ikan bilis - goreng garing
1 genggam petai - hiris
6 ekor udang sederhana besar
1 biji telur
Garam
Bahan tumbuk:
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili padi
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara cara:
Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat tos dan ketepikan. Goreng pula petai seketika dan angkat. Ketepikan..

Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk sehingga naik bau. Masukkan telur dan udang. Kacau telur supaya bergaul rata dan masukkan nasi putih. Kacau rata.

Masukkan ikan bilis dan petai yang digoreng. Kacau rata. Masukkan garam secukupnya. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan panas panas.


 

No comments:

Post a Comment