Sunday, September 25, 2022

Lempeng nasi

ni lah bila kehabisan roti untuk nak sarapan pagi. mula lah mereka dengan apa yang ada kat dapo kan. kebetulan ada baki nasi semalam dan sambal tumis memang ada stok yang kak rose buat banyak2 tempoh hari... so jom lah buat lempeng nasi, kalau rajin boleh lah buat kecik2 comel macam ni... laju jer nak menyuapnya...

Bahan-bahan

  • 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
  • 3 cawan air
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • Sebiji telor
  • 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun
  • Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah


 Cara-cara

  • Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, telor, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
  • Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
  • Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap

No comments:

Post a Comment