Sunday, August 7, 2022

Sup tulang

 Asalamualaikum dan salam sehajtera buat yang masih sudi nak jenguk dapo maya kak rose ni... berhabuk bersawang dek kerajinan yang dah menghilang tenggelam tak nak timbul2 dah.. sup ni kak rose masak lepas dari balik kampung semasa raya haji ari tu... nak tepek kat sini buat kenamgan kami adik beradik sembelih korban kat kampung... so amik lah sket tulang dan buat sup ni..boleh makan dengan rasa tak bersalah sebab kak rose dah buangkan segala lemak2 tu... cara nak buang lemak tu, lepas rebus tu kak rose keluarkan semua tulang dan asingkan dulu, biarkan kuah sejuk dan lemak akan membeku dipermukaan periuk, maka mudah lah nak buangkan nya. lepas tu baru lah sambung memasak sup tu.

Bahan-bahan
1 kg tulang berdaging
2 s/b minyak makan
2 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit] 
4 biji kentang [belah 4]
1 batang lobak merah [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]

garam
bawang goreng
air secukupnya 


  Bahan tumbuk
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam 


Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara membuat
 
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di tulang betul-betul lembut. (30 minits, guna pressure cooker)
5. Masukkan kentang, lobak merah, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan lobak merah lembut.
7. Hidangkan dalam mangkuk besar. Taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.

 
ni lah lemak yang dah beku dipermukaan piok tu... cedok dan buangkan.. dan boleh lah teruskan memasak sup tu dan makan dengan aman damai, tak perlu risau lemak2 nak tumpang bertepek kan..

No comments:

Post a Comment