Tuesday, July 5, 2022

Pucuk paku masak lemak ciliapi dengan udang


Bahan-bahan:

  • Cili padi – 8 tangkai (ikut lah kepedasan memasing)*
  • Bawang merah – 5 ulas*
  • Kunyit hidup – 2 inci *
  • Serai – 2 batang (diketuk)
  • Udang secukupnya
  • Santan – 1 1/2 cawan
  • Asam keping – 2 
  • Pucuk paku

* Ditumbuk halus


Cara-cara:

  1. Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk. Masak sehingga naik bau.
  2. Masukkan udang. Tambah sedikit air.
  3. Perasakan dengan asam keping dan garam.
  4. Kemudian, masukkan santan. Masak sehingga mendidih.
  5. Masukkan pucuk paku. Masak sekejap sahaja (lebih kurang 5minit). Jangan lama sangat.
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

No comments:

Post a Comment