Monday, February 28, 2022

Masak lemak cili api daging salai+mangga muda

entry sebelum masuk bulan baharu...

Bahan-Bahan

  • 500gm Daging Salai
  • 1 biji Mangga Muda
  • 1500ml santan (kalau nak kuah byk lebih tambah lagi)
  • 20 biji cili api (kalau nak pedas tambah lah cili lagi)
  • 1 inci kunyit
  • Garam secukup rasa
Cara-Cara
  • Daging salai dihiris nipis.
  • Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.
  • Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
  • Apabila daging telah empuk. Masukkan santan dan garam.
  • Mangga dikupas kulit dihiris nipis. Kacau gulai sehingga mengelegak. Rasakan garamnye. Akhir sekali masukkan mangga yang telah dihiris, biar gulai mengelegak sekejab. Tutup api.

  •  

gandingkan dengan kerabu mangga sempoi ni pulak.
dan udang kertas yang digoreng salut dengan tepung bistari ni.. cara kak rose buat uang senang yak amat ni.. bersihkan udang kertas... (mmg leceh sangat sbb kecik2 kan), basuh dan toskan. masukkan tepung bistari dan udang dalam bekas bertutup, goncangkan hingga semua bersalut dan goreng hingga garing. kalau ada daun kari masukkan sebelum angkat udang tu, lagi lah sangat sedap aromanya... suka makan cenggini, meratah pun sedap jer. cumanya kurang rajin tang menyiang udang tu khennn
 

No comments:

Post a Comment