- Bahan Utama:-
1 biji peria kambas
1 mangkuk kecil udang
1 ketul kiub ikan bilis
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk Lumat:-
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:- - Belah
peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam
air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan.
Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
- Dalam kuali, panaskan 2
camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan kiub ikan bilis dan udang, kacau dan tuang air.
- Bila mendidih, masukkan
peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3
minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah
sedikit lagi
gandingkan dengan daging masak lemak ciliapi yang tak pedas ni..memang ngam lah buat kami.
No comments:
Post a Comment