- Bahan Utama:-
1 biji peria kambas
1 mangkuk kecil udang
1 ketul kiub ikan bilis 
1/2 cawan air
  Bahan Tumbuk Lumat:-
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
  Cara membuatnya:- - Belah
  peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam 
air  bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. 
 Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
 - Dalam kuali, panaskan 2  
camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan kiub ikan bilis dan udang, kacau dan tuang air.
 - Bila mendidih, masukkan 
 peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3  
minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah 
 sedikit lagi
 
gandingkan dengan daging masak lemak ciliapi yang tak pedas ni..memang ngam lah buat kami. 
 
No comments:
Post a Comment