Sunday, May 16, 2021

Kuih tepung gomak


 kuih tepung gomak yang kak rose buat masa bulan puasa hari tu, nak jugak tepeka kat sini resepinya untuk rujukan kemudian nanti... kalau rajin nak buat lagi lah... tapi memang sedap sangat kuih ni, masih terasa2 nak makan lagi ni.. jom kita tengok resepinya yang kak rose dapat dari mstar, resepi asal dari mas cotek. mekasih ya..

Bahan-bahannya:

1. Bahan doh

2 cawan tepung pulut

1 sudu makan tepung gandum

1 cawan santan

Cara-caranya;

Satukan tepung pulut dan tepung gandum

Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh

Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras.

2. Bahan inti

3 cawan kelapa parut

1 cawan gula merah

1/2 cawan gula pasir

1/2 cawan air

1 sudu makan tepung gandum dibancuh dengan sedikit air

2 helai daun pandan disimpul

Cara-caranya;

Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut. Kemudian tapiskan

Masukkan kelapa parut dalam larutan gula dan masak sehingga ia hampir kering

Sesudah itu masukkan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air

Kacau semua bahan-bahan itu dengan api perlahan sehingga inti lembap. Biarkan ia sejuk.

3. Bahan salut

Tepung kacang hijau secukupnya.

Cara-caranya;

Bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan inti kelapa di dalamnya sebelum rebuskan di dalam air mendidih

Pastikan doh yang direbus terapung sebelum diangkat

Golekkan atau salut doh itu dengan tepung kacang hijau sambil tekan2 kan untuk dapatkan doh yang leper. Siap dihidangkan

 

No comments:

Post a Comment