Tuesday, May 4, 2021

Iftar #21 sayur campur campur

Alhamdulillah untuk berbuka petang semalam. sayur campur campur semua taruk lah kiranya. ada carrot, cauliflower, celery, kacang peas dan udang..sedikit renyah nak sediakan, walaupun sikit tapi banyak jenis kan.. dan udang yang keras kejung pun nak kena defrost dulu... so semuanya kena siapkan awal2 dan sampai masa nak masak tinggal kedebum semua dalam kuali.. nak sediakan semuanya tu yang amik masa, masaknya sekejapppp je, bak kata belalang, kan.
ikan selar yang besar gedabak ni seekor kak rose buat masak asam dan seekor lagi biarkan goreng gitu jer, ada orang tak makan ikan yang berkuah2 kan... so kena lah buat dua version!
dan lauk simple yang paling best, telor goreng a la thai cara kak rose lah.. memang sedap makan masa panas2.. so yang ni kak rose gorengkan selepas solat maghrib lah..
cucur udang ni dah kali kedua kak rose buat masa bulan puasa ni.. atas permintaan, so tukang masak buat jer lah sementelah bahan pun ada kan.. ada taugeh, carrot yang disagat, daun kucai, bawang merah, udang cincang, telor gaul semua lah dalam tu dan gorengkan. lembut gebus walaupun dah sejuk masa berbuka tu.. cicah pulak dengan sos cili yang kak rose buat lagi, kali ni buat banyak untuk stok lah sekali, so nanti kalau nak mencicah, dah siap ada kan..
yang ini memang pebret sepanjang masa lah... buah mangga belalai gajah dan kiwi hijau. kenapa dan dari mana mangga tu dapat nama cam tu pun tak tahu lah... cuma bila tengok resit bayaran baru tahu ni mangga belalai gajah. ganas kan namanya... kalau pada kak rose lah, mangga semua sama cumanya manis dengan tidak jer. aduhai!!!!
 

No comments:

Post a Comment