Tuesday, April 27, 2021

Iftar #14 udang goreng celup tepung

Alhamdulillah... sekejap jer rasanya dah hampir separuh bulan kita berpuasa. begitu cepat rasanya masa berlalu. tapi sayang covid memerlukan kita menghadapi suasana berpuasa dalam keadaan norma baharu... dan dengan jangkitan yang seakan susah nak dikawal, salah seorang  jemaah muslimat solat terwaih disahkan positif, so seluruh jemaah muslimat pun diarah tidak hadir ke mesjid selama seminggu. dugaan sungguh kan, muga Allah segera angkat musibah ini dan kita semua boleh menjalani kehidupan normal semua. Aamiin.
dan menu iftar kak rose semalam... hari2 nak jugak tepek kat sini buat kenangan nanti bila dah tak rajin nak mengupdate dapo maya ni kan.. so semalam kak rose buat udang goreng celup tepung bistari. masih rangup walaupun makan dah lewat. meratah dan makan cengitu jer tanpa ada cicah pun dah sedap. Alhamdulillah tak berbaki. untuk yang berkuah, kak rose buat ayam masak asam pedas dengan daun kesum fresh dari kebun sekangkang lalat kak rose tu. harum bau masa masak tu. menggida sungguh la kan.
sayur baby sawi goreng bodo2 jer pun sedap. beli tiga peket sayur baby baby ni... sepeket untuk sekali masak, cukup lah untuk kami berdua.
dan kuih untuk berbuka semalam.. dah lama teringin nak makan kuih tepong gomak ni, tapi kerajinan nak buat tu memang selalu kelaut lah.. tapi bila dia tiga hari ni asik lalu kat fb, dan kebetulan bahan pun ada, moh ler kita try... Alhamdulillah menjadi dengan jaya nya. mekasih yang kogsikan resepi dan petua nak menyalut tepung kacang tu sangat membantu lah.. tapi buat sikit pun tak terhabiskan untuk kami.  
buah rock melon, buah lai dan betik untuk berbuka semalam..
 

No comments:

Post a Comment