Monday, March 22, 2021

Udang Diraja

Kenapa namanya udang diraja? tukang masak ni pun tertanya tanya jugak.. terima kasih tuan resepi asal yang kongsikan resepi sedap nih... dan kak rose dapat masa cari resepi masakan udang dan en google bawak kak rose ke macam2 resepi udang dan yang ni jadi pilihan untuk tetamu yang datang bertamu pada hari minggu lepas.. kiranya 1st time jugak lah mencuba resepi udang diraja ni... jom check it out resepi nya..
Alhamdulillah, berselera tetamu menikmati hidangan dengan lauk simple macam ni digandingkan dengan ikan siakap masak tiga rasa, sayur campur dan juga ketam masak lemak cili api buah tangan ihsan dari tetamu.

Bahan – bahan:

  • 4 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 tangkai cili kering
  • 2 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai diketuk
  • 1kpg asam
  • 1/2 sudu serbuk kunyit
  • 1 sudu gula
  • 1/2 sudu garam
  • 1 cawan santan pekat

Cara penyediaannya:

  1. Basuh udang bersih-bersih. Jangan lupa buang tahi udang.
  2. Tumiskan bahan-bahan kisar sampai naik bau.
  3. Masukkan serai ketuk.
  4. Masukkan udang. Kacau dan sebatikan.
  5. Masukkan santan pekat, serbuk kunyit, asam keping dan perasakan dengan garam, gula dan perasa (optional).
  6. Masak jangan lama sangat nanti hilang rasa kesegaran udang.

 

selamat sudah makan2 kami... Alhamdulillah...

No comments:

Post a Comment