Saturday, March 27, 2021

Roti jala dan kari ayam

Bila ada gulai kari leftover, mula terpikir nak makan something yang boleh cicah dengan kari tu... kalau malas buat jer lempeng pekak pun sedap gak kan. tapi kali ni ada kerajinan sikit so jadilah roti jala nih. dan buat lebih sikit untuk sarapan membawa hingga ke petang pun ok jer... dan guna resepi ni comform lembut hingga ke petang pun.
 

Roti Jala

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
 
Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan sekejap. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

 

No comments:

Post a Comment