Monday, February 8, 2021

Daging masak lemak cili api

pebret sangat lauk cenggini tapi dengan syarat nya tak pedas sangat lah baru lah boleh menimatinya dengan aman... bila tukang makan ada balik hujung minggu, maka tukang masak pun tetiba jadi rajin lah... dan dapat jugak makan nasik yang dah seminggu ditinggalkan... huhu. pas tu makan bagai tak hengat dengan harapan esoknya rajin lah nak berbrisk walk tu 😜
Bahan-Bahan
½ kg daging batang pinang (kak rose guna daging yg biasa jer)

2 batang serai
20 biji cili padi (kak rose bubuh sikit jer... ikut le kepedasan memasing ya!)
3 biji ubi kentang
½ inci kunyit hidup
2 atau 1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 helai daun kunyit (tak bubuh lak!!!)
sedikit garam
½ cawan air
sekeping asam

Cara-Cara
  1. Blend cili api,kunyit hidup sehingga halus. (kak rose tumbuk je, lagi sedap tau)
2. Kemudian masukkan bahan yang telah di blend, serai yg telah dititik(ditumbuk sedikit)kedalam periuk. Masukkan daging dan tambah sedikit air. Masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah empuk masukkan santan
cair dan air tadi dan juga asam keping. Kemudian maskukan ubi kentang dan daun kunyit.
4. Apabila ubi kentang telah empuk, masukkan santan pekat dan garam.Tutup api.
Cadangan Hidangan:
Jika hendak pedas dan lebih kick, tambah lebih cili api.
Ini adalah resepi original negeri sembilan. Kalau tak nk guna ubi kentang boleh guna belimbing buluh.
Boleh juga kalau nk guna dg salai, tetapi kena letak belimbing buluh baru power.

dan ikan masin mesti ada kalau kak rose masak lemak cili api cenggini. ngam sangat rasanya. ada ker kawan2 yang macam kak rose ni, asal ada masak lemak cili api mesti ada ikan masin? kalau ya memang kita boleh geng lah!
 

No comments:

Post a Comment