Sunday, January 31, 2021

Sambal ayam penyet

sambal nasi ayam penyet, tapi kak rose buat untuk makan dengan nasi putih jer... tak de kerajinan nak masak nasi ayam penyet sebab nya baru jer buat nasi ayam butter tu kan... so kali ni buat sambalnya jer lah... lain kali kita buat dengan set nasi ayam penyet tu bila bahan dah lengkap ada kat rumah kan.. walaupun sangat allergic dengan ikan bilis, tapi nak jugak makan coleh dengan timun jepun... krup krap sedapnya la hai.... jom tengok resepinya... tapi kak rose tak de la buat sebanyak itu, so pepandai la nak adjust resepinya ya..
kak rose memang tak tahan pedas, so memang kurangkan ciliapi dan tambahkan cili merah tu...
 

  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi (ikut ler kepedasan memasing ya)
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan (kak rose x bubuh, tp ttp umphhh!!!)
  • 2 sudu Ikan Bilis- kak rose lebihkan
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  • (kak rose buat separuh je dari bahan2 ni dan 2 biji je cili merah!)
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan. (kak rose makan terus jer)
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

2 comments: