Monday, January 25, 2021

Kuih lopes pulut

kuih yang satu masa dulu selalu kak rose buat untuk buah tangan masa gader gader bersama baca surah Al-Kahfi pada pagi jumaat. kini dah dekat setahun tak ada gader2 tu lagi untuk baca sama dan lepas tu gebang2 dan makan2... kuih lopes ni memang cepat jer la abesnya, sbb ramai yang sukakannya... apa lagi semua kuih yang home made memang jadi kesukaan ramai lah. ya lah memag ramai jer yang tak sempat nak siapkan kuih untuk buah tangan pepagi tu kan, jadinya beli jer yang mudahnya hingga kekadang ramai yang bawak kuih yang sama.. tapi tetap kami happy jer.. semua habis makan dan tapau bawak balik. Alhamdulillah..
Bahan-bahan

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur (kak rose x letak)
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.(kak rose gulung guna sushi mat tu)
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.
**** nota dari Nor secubit garam----> kurangkan sukatan air masa mengukus. air mesti sama paras dengan pulut yg nak dikukus. tq Nor for the tips


 

1 comment: