Monday, November 23, 2020

Nasi ayam

 Nasi ayam sekali harung katanya...

sejak jumpa ig superdaddy @mynameiskhairul ni, banyak pulak resepi yang kak rose nak cuba.. memang tabik sungguh lah dengan dia ni yang bukan saja pandai masak malah presentation dia juga sangat vouge. memang layak lah gelaran superdaddy pada tiga anak kecik2 ni. terima kasih kongsikan resepi dan menu yang rasanya kak rose boleh cuba walaupun kejadiannya tak lah serupa seperti yang asal... jom tengok resepi nasi ayam sekali harung ni... mudah dan sedap pulak tuh! mohon cnp ya
Bahan-bahan yang diperlukan:

3-4 ketul besar ayam, dibersihkan dan letak garam sikit.
1-2 sudu kulit ayam yang telah dipotong kecil.
2 cawan beras dibersihkan dan ditoskan. Kalau basmathi rendam dulu setengah jam dan toskan.
4 ulas bawang putih dihiris.
1 inci halia dihiris.
1 sudu besar minyak bijan.
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan jika ada.
1 pokok daun ketumbar jika ada.
1 pokok daun bawang jika ada.

Cara nak masak nasi ayam:

1. Panaskan minyak bijan dan tumis kulit ayam sampai keluar minyak dan hampir garing dan masukkan bawang putih serta halia. Tumis sebentar. Kalau nak masak dalam periuk letrik, tutup api dan transfer bahan tumis tadi ke dalam periuk letrik.

2. Lepas tu, masukkan beras, kacau sebati dan masukkan simpulan daun pandan jika ada. Takde tak apa. Takde siapa nak marah.

3. Masukkan kiub pati ayam yang telah dibancuh, kacau rata dan masukkan air mengikut kadar beras. Kalau 2 pot beras, 3 cawan air. Gitulah. Kalau ada air rebusan ayam lagi bagus, tak perlu guna kiub dah.

4. Kacau rata dan masukkan ayam dan daun bawang serta daun ketumbar kalau ada. Masak seperti biasa.

Siap dah nasi. Mudah jer.

Untuk sos thai lagilah senang yakmat.

Tuang sos thai yang dalam botol tu ke dalam bekas, ikutlah nak banyak mana. Lepas tu perah limau nipis dan tambah sedikit kicap cair dalam 2 sudu kecil. Potong cili padi dan daun ketumbar lalu masukkan dan kacau sebati.

Siap.
 

 

2 comments: