Tuesday, October 27, 2020

Sambal totok jawa

lama sangat rasanya tak buat sambal totok jawa ni... maklumlah tukang masak ni sangat allergic dengan ikan bilis, so tak berapa rajin lah nak buatnya... tapi bila tukang makan mintak nak makan, ken alah buat kan... jom tengok resepi sambal ni.. ni versi tak pedas sangat, so kalau nak biat tu ikut lah kepedasan memasing ya.

Bahan-bahannya:

  •  Segenggam ikan bilis 
  • 3 cili padi kampung -potong 2(takut meletup2)
  • 2 biji cili merah_saya tambah-di potong2 sebelum digoreng(takut meletup2)
  • 1 biji bawang merah 
  • 1 ulas bawang putih
  • sedikit kiub pati ikan bilis
  • Minyak utk menggoreng 
  • Garam & ajinomoto secukup rasa 
  • Limau kasturi -ikut suka


Caranya:
  1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan goreng seketika bawang merah dan putih, angkat. 
  2. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup. -Tumbuk kesemuanya.Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali. 
  3. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.

 

2 comments:

  1. saya setuju benar dengan seri kandi di tanah jauhar hahaha..mau berpinggan2

    ReplyDelete