Asalamualaikum dan selamat pagi semua...
Bahan-Bahan:
- udang saiz besar secukupnya, siang buang kulitnya
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 ulas bawang putih, hiris nipis
- 1 sudu kecil sos tiram
- 1 ulas bawang merah, hiris nipis
- 1 biji cili hijau, hiris kasar
- 1/2 biji bawang besar, hiris nipis
- Sedikit daun bawang untuk hiasan
- Garam secukup
- 3 sudu besar minyak masak
Cara Penyediaan:
- Bersihkan udang, gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Perap seketika.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang yang diperap tadi. Goreng sehingga separuh masak dan masukkan bawang besar, cili merah serta sos tiram.
- Masukkan sedikit air dan kacau seketika.
- Angkat dan hiaskan dengan daun bawang/daun sup.
lama dah tak makan udang..ujung minggu ni nak jemput udang tu mai rumah lah hahah
ReplyDelete