Saturday, June 6, 2020

Masak lemak udang+kacang panjang

Salam hujung minggu dan salam pkp hari ke 81

 duduk dirumah ni moh ler kita masak dan makan dan masak dan makan saja...macam2 resepi dah cuba... kekadang sampai buntu tukang masak ni nak sediakan menu tu...mana2 yang jadi kesukaan tukang makan tu lah yang berulang2 masaknya... dan buat kak rose stok udang memang sentiasa ada, maklumlah yang ni lah paling mudah nak sediakan.. dari freezer tak perlukan nak tunggu lama utuk nak thawkan..dan boleh dipelbagaikan cara menyediakannya... so kali ni masak lemak cili api campur dengan kacang panjang. jom kak rose kongsikan resepinya..

Bahan bahan:
10-15 ekor udang
Kacang panjang secukupnya
250 gram santan segar pekat - ½ biji kelapa
Garam

Bahan kisar:
1 inci kunyit hidup
1 genggam cili padi (ikut la kepedasan memasing ya)

Cara cara:
Masak bahan kisar sehingga airnya kering dan masak. Masukkan santan dan air secukupnya. Kacau rata sehingga mendidih.

Masukkan kacang buncis dan udang. Akhir sekali, masukkan garam. Boleh disesuaikan rasa dan ditutup api.

Nota:
Masak kacang buncis dan udang sekejap sahaja, terus tutup api supaya kacang kekal rangup dan udang juga tidak kecut.

No comments:

Post a Comment