menu bosan dalam masa PKP ni...
movement restriction order day 13th
bertabah lah ya... semuga covid-19 cepat berlalu...
Bahan bahan:
20 gram agar-agar bertali
230 gram gula atau secukupnya
4 mug air
1 helai daun pandan
Sedikit gula batu, jika suka
Sedikit sirap ros
Sedikit pewarna merah, jika suka
Cara cara
Masak agar agar dgn air sehingga agar agar hancur. Kemudian masukkan gula secukup manis dan kacau hingga adunan larut dan sebati.
Masukkan pati sirap dan daun pandan. Biarkan hingga mendidih.
Tapis dan tuang ke dalam loyang/bekas agar agar yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
Sejukkan seketika sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.
kak ros, dulu kenduri kat rumah Arwah nenek saya sewaktu saya kecil kecil dahulu keluarga ada buat agar agar sirap ros ini.teringat.😀
ReplyDelete