Tuesday, July 16, 2019

Koey teow goreng

Asalamualaikum dan salam selasa buat semua..

 sesekali rasa teringin nak makan koey teow yang masak sendiri punya... so gagahkan diri pergi membeli segala mak neneknya.. teringin nak yang bubuh kerang tu, tapi apakan daya udang jer yang ada, so be it la kan... taruk udang pun sedap gak. sendiri masak dan sendiri makan, buatlah apa yang rasa tekak kita nak... dan goreng cam ni pun boleh bertambah2 makan... hihi

Bahan2:

  • 400g kuey teow-(suhu bilik)-cuci dan toskan
  • 1 tangkai cili merah
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Tauge-letak ikut suka, kak rose suka banyak2
  • Sedikit daun kucai
  • 3 biji telur
  • Udang secukupnya
  • 3 sudu bsr sos cili
  • 1 sudu bsr sos Tomato
  • 2 sudu bsr sos tiram
  • Kicap pekat+kicap cair secukupnya
  • Garam n perasa (jika perlu)-ikut citarasa
  • lebih kurang 2-3 sudu minyak masak utk menumis
Cara2:
  1. Tumbuk lumat cili,bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak n tumis bahan ditumbuk tadi sehingga naik bau. masukkan udang dan gorengkan sebentar
  2. Pecahkan 2 biji telur di bahagian tepi(bukan ditengah tumisan) dan masukkan semua jenis sos dan kicap,kacau sebentar dan barulah masukkan kue teow. Kacau goreng sehingga bahan2 sebati bersama (masukkan garam dan perasa jika perlu)-jika kicap digunakan sudah masin,garam tidak diperlukan lg.
  3. Setelah itu masukkan sebiji lagi telur dan kacau sehingga garing. Sebatikan rasa dan masukkan tauge dan daun kucai, kacau sebentar dan tutup api. sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment