Friday, May 3, 2019

Cili sos, jom buat sendiri...

 home made chilli sauce. ada kala rasa nak makan cekodok dengan cili sos yang kita buat sendiri instead of yang botol tu kan.. walaupun cili sos yang beli tu sentiasa ada, sesekali nak jugak tukar rasa.. selalunya kalau buat popia kak rose akan buat juga sos ni. tapi kali ni kak rose buat cucur udang jer, pun sangat lah sedapnya bila dicicah dengan home made sos ni. kak rose ni memang peminat tegar cekodok, tak kira cekodok apa pun, semua nya pebret! lihat lah dunia... sebakul cekodok!

jom, kak rose kongsikan resepi sos ni... boleh buat stok untuk bulan puasa nanti kan...

BAHAN-BAHAN SOS CILI :-)
 
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
3 camca besar penuh cuka
1/3 cawan gula (atau secukup rasa)
Sedikit garam
1 camca teh tepung jagung + 1/4 cawan air = kacau rata
Sedikit bijan, disangi hingga harum
 
Cara2
Kisar cili, bawang putih dengan 1 cawan air hingga halus. 
Tuang ke dalam periuk, masukkan gula dan sedikit garam. 
Kacau rata dan masak hingga mendidih. 
Kecilkan api dan masak sekejap lagi. 
Masukkan bancuhan tepung jagung dan cuka makan. 
Kacau rata dan masak hingga pekat. 
Matikan api dan tabur bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang sedap!

No comments:

Post a Comment