Tuesday, March 12, 2019

Pengat ubi kayu..

pengat ubi kayu kaler kuning...

 ni kali kedua dapat beli ubi yang isinya kaler kuning ni... isinya gebus, tidak empuk lembek macam tu.. sesuai sangat kalau buat pengat macam ni. suka sangat lah kak rose ni. asik beli jer, kali ni kita buat sendiri dapat makan puas2 dan boleh mengulang2 sampai jemu kan.. kalau beli semangkuk kecik cam ni dah tiga hengget limaploh sen dah...berkira sangat nak makan pun, tapi kalau buat sendiri memang puas lah makan ubi ni..musim panas ni dapay hirup kuah tu pun dah cukup nyaman!

Bahan bahan

3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan 
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis 
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu


Cara cara

 1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi. Biarkan seketika dan kuah mendidih.
4. Dah siap boleh la dihidang.

9 comments:

  1. tak pernah makan apatah lagi masak. nanti boleh lah cuba masak

    ReplyDelete
  2. Kesukaan saya ni kak rose..
    Tapi skrg ni kena pantang dulu..
    Yg berangin-angin tak boleh makan oleh org sakit tiroid ni..

    Jadi nanti saya ganti dgn labu..

    ReplyDelete
  3. Kuazue, orang kampung macam kak rose ni memang suka sangat dengan ubi cam ni.. hihi

    ReplyDelete
  4. Yatie, kena tahan dulu tu. Insya Allah nanti dah sihat sepenuhnya, boleh lah makan banyak2 kan..

    ReplyDelete
  5. Miss Nadya, tq for ur invitation..

    ReplyDelete
  6. Norlaili, pebret kak rose jugak..

    ReplyDelete
  7. segala jenis pengat kiteee suka. hehe..
    ini pun suka. especially labu =D

    ReplyDelete