sesekali bila vitamin r ada mari....
pernah buat ikan jenahak bakar dan tau kesedapapnya.. makanya en asben nak makan lagi... kak rose lagi suka kalau ada request macam ni... senang kita tak payah nak pikir apa yang nak dimasak dan tentulah bahan pun disediakan kan... dan yang paling penting ada tukang makan! memang sekarang ni jarang sekali nak masak nasi... derang tentu dah lunch kat office dan kak rose makan jer apa yang ada kat rumah... selalunya roti bakar lah tanpa jemu! jom kita tengok resepi ikan bakar sedap nih... tapi sayang, ikan bakar dah hangus bila masak sambil buat kerja lain..๐๐
kita buat dulu pes ikan bakar ni... sedap sangat pada kak rose. terima kasih pada yang kongsikan kat fb ya. mohon izin nak kongsikan kat dapo kak rose pulak ..
Resepi pes ikan bakar
2 inci lengkuas
3 inci halia
5 batang serai
8 biji Bawang merah
1 biji bawang holland
1 sudu udang kering @ jika takde guna belacan
8 biji cili padi (dependsnak letak berapa)
3 biji cili merah
3 helai daunlimau purut
Cara-caranya :
1. Blender semua (kecuali daun limau purut) sampai lumat.
2. Tumis dgn minyak yg Agak byk, kemudian masukkan cili boh 4-5 sudu.
3. Masukkan garam gula..serbuk perasa + asam keping dan daun limau purut .Tumis sampai pecah minyak.siapp.!
4. Masa nak bakar ikan, lumur jer atas ikan tu, buh dalam aluminium
foil.
Balut bagi kemas dan bakar atas dapur.
Kak rose bakar dalam
Pemanggang Ajaib je.. huhuhu.. senang nak terbalik balik kan..
5. Udang dan Sotong pun sesuai gak.. lagi sedap wooo...
6. Pes ni tahan sehingga 1- 2minggu di luar peti ais.
Sedapnya ๐
ReplyDeletebetul kak rose. kalau ada request senang kerja.
ReplyDeletekekadang takde idea nak masak apa dah.
Cubalah Yati, ni sure jadi keeper recipe. sedap sangat.
ReplyDeletekan laili, senang kerja tukang masak ni!
ReplyDeleteini fevret ni !! jenahak bakar =D
ReplyDeletesedapnya...terliur nengoknya
ReplyDeleteSiti, jom buat sendiri... berbaloi2!
ReplyDeleteMiss Mala, cubalah guna resepi ni.. sekali cuba pasti nal lagi!
ReplyDeleteIt really is a great article. Keep on going.
ReplyDeleteIt's a wonderful post and very helpful, thanks for all this information.
ReplyDeleteYou made a blog with great information in an effective way.
ReplyDeleteThank you so much for sharing.
ReplyDelete