Monday, February 18, 2019

Daging masak hitam..

Bismillahirohmannirohim.... pertama kali buat resepi ni...

 Alhamdulillah, walaupun pertama kali mencuba buat daging masak hitam ni... mejadi jugak lah kiranya... cuma agaknya terlebih kicap pekat, so look like negro jer bila dah masak daging ni, tapi rasa sedap lah jugak... tapi rasanya kak rose lagi prefer daging dendeng dari resepi masak hitam ni...  dan rasanya a bit kering jadinya bila renehkan terlalu lama. tak pe la kan, tak cuba tak tak tahu kan. terima kasih pada Madiha, kak rose copy resepinya ya..

Bahan2 1 kg daging (dipotong nipis) 3 ulas bwg merah (dihiris) 2 ulas bwg putih (dihiris) 3 kuntum bunga lawang 2 inci kulit kayu manis 1/2 cawan kicap pekat air asam jawa secukupnya garam secukup rasa Minyak masak untuk menumis Bahan Kisar 4 biji bwg besar 3 inci halia 4 ulas bwg putih 20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil ketumbar - tambah

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Bahan2 1 kg daging (dipotong nipis) 3 ulas bwg merah (dihiris) 2 ulas bwg putih (dihiris) 3 kuntum bunga lawang 2 inci kulit kayu manis 1/2 cawan kicap pekat air asam jawa secukupnya garam secukup rasa Minyak masak untuk menumis Bahan Kisar 4 biji bwg besar 3 inci halia 4 ulas bwg putih 20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil ketumbar - tambah

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
 Bahan2 1 kg daging (dipotong nipis) 3 ulas bwg merah (dihiris) 2 ulas bwg putih (dihiris) 3 kuntum bunga lawang 2 inci kulit kayu manis 1/2 cawan kicap pekat air asam jawa secukupnya garam secukup rasa  Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar 4 biji bwg besar 3 inci halia 4 ulas bwg putih 20 biji cili kering 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil ketumbar
Bahan2 1 kg daging (dipotong nipis) 3 ulas bwg merah (dihiris) 2 ulas bwg putih (dihiris) 3 kuntum bunga lawang 2 inci kulit kayu manis 1/2 cawan kicap pekat air asam jawa secukupnya garam secukup rasa Minyak masak untuk menumis Bahan Kisar 4 biji bwg besar 3 inci halia 4 ulas bwg putih 20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil ketumbar - tambah

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Bahan2 1 kg daging (dipotong nipis) 3 ulas bwg merah (dihiris) 2 ulas bwg putih (dihiris) 3 kuntum bunga lawang 2 inci kulit kayu manis 1/2 cawan kicap pekat air asam jawa secukupnya garam secukup rasa Minyak masak untuk menumis Bahan Kisar 4 biji bwg besar 3 inci halia 4 ulas bwg putih 20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil ketumbar - tambah

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak. 

2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)

1 comment:

  1. permisi min numpang share ya :)
    ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat di f@ns*p0ker || add pin black.berry 55F97BD0
    segera dapatkan promonya dan menangkan uang jutaan rupiah hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo buruannn ditunggu apa lagi cepetan daftar ya ditunggu lo

    ReplyDelete