Jom DIY bermacam sos ni...
 terima kasih pada yang kongsikan resepi nak buat bermacam sos yang sedap di wall fb, dan kak rose nak tepek pulak kat blog ni, biar nanti senang nak rujuk semula bila ada kesempatan nak buatnya... muga2 ada lah kerajinan nak merealisasikan kerajinan diri tu kan.. jo, lets check it out!
 Resepi Mayonis
 telur 4 biji( yg belum dimasak
😄..amik putih dan kuning tlur skli ye )
 Gula 4 sudu besar
 Garam satu sudu besar
 Lemon separuh biji..(air perahan lemon..klu x de..boleh gntikn dgn sesudu besar @ lebih cuka mkn)
 Minyak msk 2 cawan./minyak jagung
 *klu utk mkn sendiri sy lebih syorkn guna minyak jagung..elakkn dr mayo tu mmbeku.
 Cara2
 Masukkn smuanya  kecuali minyak dn blend..blend sebati baru masukkn 
minyak sdikit2 smpi hbis...dan blend hingga putih likat..kemudian
 Masakkn dgn api yg paling kecik kacau hingga pekat(sentiasa kacau..jgn smpai mndidih pulk ye!
😄..ikut pekat yg kite mahu je..dh sejuk blend kn utk dptkn tekstur yg halus..siap!!
Sos chili thai
 Lada besar 10biji..buang biji
 Lada kecil merah 5 biji(klu nk pds boleh lebihkn)
 Bwg putih 3 @ 5 ulas
 Gula secwn(boleh lebih dan kurgkn jika mahu)
 Tepung jagung 3  sudu atau lebih ..utk memekatkn(bncuh bersama sdikit air)
 Garam sdikit(ikut citarasa)
 Cuka 2 sudu besar(nk rasa msm  boleh lebihkn)
 Air 4 cwn
 cara2
 Lada diblend dgn bwg putih
 Masukkn dlm periuk dn msk sehingga mendidih. masukkn 
gula..sebatikn..kemudian cuka dan grm td.. air 4cwn ( boleh lebihkn)dan 
bncuhn tepung jagung(klu nk pekat lgi.. boleh tmbhkn tepung jgung 
ye)..kacau laju2..jgn smpai berketul..sntiasa kacau.. hingga jdi 
berkilat dan kepekatan serta ikut kemanisan yg kite nak..siap..
Resepi sos black papper
 2 sudu besar lada hitam direndam slma 4 jam(klu nk rasa lebih pedas boleh lebihkn ye) diblend dgn air rendaman tu skli..
 Tepung gndum 3 sudu besar( isi lebih klu nk lebih pekat)
 1 biji Bwg holland dicincang/blend
 Kiub ayam seketul(boleh lebihkn klu nak)
 Air secwn(lebihkn pun boleh)
 3 sudu  besar butter/majerin
 Sos lada hitam 2 sudu besar(x de pun x pe)
 Sos tiram 2 sudu besar( klu x nak isi pun x pe)
 Kicap 2 sudu utk wrne(x isi pun x pe)
 Cara2
 Cairkn butter/majerin
 Masukkn bwg dan lada hitam sehingga naik bau..dan masukkn tepung kacau2
 hingga sebati..masukkn air dan kiub ayam.sos...kmudian kicp utk wrna yg
 kita mahu..masukkn gula jika mahu..grm dn serbuk perasa..msk hingga 
kepekatan yg kita nakk..siap!
Sy izinkan share resepi Rohaizan Saari. terima kasih tuan punya resepi kerana kongsikannya dan semuga bertambah murah rezeki tuan. dan izinkan saya guna gambar tuan jugak untuk blog ini. terima kasih.
dan ini pesanan dari tuan resepi tu..
Kuantiti resepi yg sy share ni x bnyk..mayonis dan sos chili ,boleh thn 
dlm sbulan klu simpn dlm aisbox dgn penyimpanan yg betul....black papper
 sy x pasti..sy berniaga jdi x sempat simpan lama..dh hbis! sy akn buat 
lgi 3 jenis sos tu..seminggu 2 kli sy buat kuantiti seperti dlm pic 
tu...cuba sikit dulu..klu ok! baru buat bnyk ye kwn2..tq.