Saturday, December 15, 2018

Kuah dhal home made

 bawak balik lebihan roti canai frozen masa buat family day kat kampung hari tu. so bila nak makan tu kenalah ade pencicah atau kuahnya kan... nak masak kari takberapa nak rajin lah pulak, sbb memang tak de tukang yang nak makan kat rumah ni... so tanya cik google camner nak buat kuah dhal ni... dan jumpa lah resepi mudah ni... tapi terlupa pulak lah nak masukkan kunyit dalam kuah tu... so kaler pun seadanya lah...😜😜 memula tu pelik jugak kenapalah kaler dhal ni semacam jer, en asben yang tegur tak bubuh kunyit tu.... adoiiii laaaa!

jom tengok resepinya ....

KUAH DAL

Bahan Bahan:

Kacang Dal -1/2 kg.
Bawang Merah  -  6 ulas
Bawang Putih  -  2 ulas
cili kering  -  8 tangkai
Halba campur  -  2 sudu besar
Daun kari  -  6 tangkai
sedikit serbuk kunyit jika suka
garam secukup rasa
sedikit jintan manis (yg ni kak rose tambah)

Cara:

1.  Kacang dal direndam hingga kembang kemudian direbus hingga lembut
2. Bawang merah dan bawang putih dihiris dan cili kering potong dua
3. Tumiskan bawang merah dan putih, cili kering, jintan manis dan  halba hingga wangi
4. masukkan kedalam rebusan kacang dhal yang telah lembut tadi, tambahkan air jika perlu.
5. perasakan garamnya
6. masak hingga kepekatan yang dikehendaki
 

1 comment: