Monday, December 10, 2018

Gulai udang+nenas

mask lemak ciliapi pebret, apa lagi kalau digandingkan dengan ikan masin goreng, boleh bertambah2 nasik tapi dengan syarat gulai tu tak pedas lah... untuk gulai ni kak rose cuma guna 2 biji jer ciliapi tu. nampak sangat tak tahan pedas, kan.... sendiri masak, sendiri mau ingatla kan, mana yang boleh makan dengan tidak... takut memudaratkan, baik lah dielak!

resepi masak lemak ciliapi udang dengan nenas ni..

BAHAN-BAHAN :  

1 biji buah nenas
udang secukupnya
3 cawan santan - boleh tambah
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit dicrik-carik
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya(kak rose guna 2 biji jer ciliapinya)
3 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK : 
 
Bersihkan buah nenas kemudian buang empulur di bahagian tengah yg keras dan boleh la dipotong kecil buah nenas ni .
Bersihkan udang, tos dan ketepikan dulu .
Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai dan daun kunyit ke dalam periuk .
Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua udang dan nenas kemudian kacau serta biarkan sampai kuah mendidih .
Bila dah masak dan cukup empuk boleh la ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.

No comments:

Post a Comment