TALAM KELEDEK
1/2 adunan :
Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan keledek oren dipotong dadu
(rebus & toskan)
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
80 gm gula halus
1/2 sk garam
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
80 gm gula halus
1/2 sk garam
Cara :
Bancuh semua bahan kecuali keledek, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan keledek tadi dan kacau hingga rata. Tuang ke dlm loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit
80 gm tepung gandum
150 gula halus
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam
pewarna oren
cara :
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
Hsbnd sy suka kuih talam gula merah jer, kalau talam2 lain dia tak brp makan, sy pun tak rajin (tak pandai sbenarnya) nak mmbuat. Kagum bila jumpa org pandai buat kuih talam mcm Kak Rose
ReplyDeletetak de pandainya SK...tab pun sama kedapo kalau nak buat kuih yg macam ni! hihi
ReplyDelete