Thursday, November 8, 2018

Talam keledek

 merajinkan diri buat talam keledek ni untuk bawak g mengaji petang2 hari... dan bakinya untuk kami minum petang..tukang makan dalam rumah ni tak berapa nak gemar kuih talam macam ni, jadi tukang masak pun tak lah rajin nak buatnya... tinggalkan suku loyang pun tak terabeskan. sayang kan.. kak rose kongsikan resepinya ya..

TALAM KELEDEK
1/2 adunan : 

Bahan Lapisan Bawah : 
1 cawan keledek oren dipotong dadu (rebus & toskan)
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
80 gm gula halus
1/2 sk garam

Cara :
Bancuh semua bahan kecuali keledek, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan keledek tadi dan kacau hingga rata.  Tuang ke dlm loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit
 Bahan Lapisan Atas :

80 gm tepung gandum
150 gula halus
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam
pewarna oren


cara :
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap.  Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.  Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
 
untuk makan makan sambil gebang gebang petang! tak lah keseorangan nak menternak lemak... hihi

2 comments:

  1. Hsbnd sy suka kuih talam gula merah jer, kalau talam2 lain dia tak brp makan, sy pun tak rajin (tak pandai sbenarnya) nak mmbuat. Kagum bila jumpa org pandai buat kuih talam mcm Kak Rose

    ReplyDelete
  2. tak de pandainya SK...tab pun sama kedapo kalau nak buat kuih yg macam ni! hihi

    ReplyDelete