Friday, November 2, 2018

Peria goreng udang

 sayur simple yet sangat sedap kegemaran en asben... kak rose pun suka jugak tapinya cuma tak selalu rajin nak memasaknya... hihi. maklumlah tukang makannya pun jarang2 nak makan kat rumah... bila balik kerja dah lewat, malam memang kami makan yang light2 jer. yang ni kak rose masak sbb ada kawan nak datang dan sempatlah kak rose masak peria ni... rupanya pebret dia jugak. sedap tengok dia meratah... Alhamdulillah, sangat happy tukang masak ni bila ada yang yang suka apa yang dihidang kan...

jom tengok resepinya.... terima kasih CMG yang kongsikan resepinya..






  1. Bahan Utama:-
    1 biji peria kambas
    1/3 cawan isi udang
    1 camca besar sos tiram
    1/2 cawan air

    Bahan Tumbuk Lumat:-
    1 biji bawang besar
    1 biji lada merah
    2 ulas bawang putih
    1/2 camca teh garam kasar

    Cara membuatnya:-
  2. Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
  3. Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
  4. Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi

2 comments:

  1. sedapnya.. saya selalu jugak masak mcm ni..

    ReplyDelete
  2. I am usually to running a blog and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I'm going to bookmark your web site and keep checking for brand spanking new information. online casino slots

    ReplyDelete