lama tak buat kuih talam nih... kurang kerajinan dan lagi sebab tukang makan pun tak berapa nak ade.. alasan apakah tukang masak ni bagi kan? kali ni merajinkan diri buat kuih talam ni untuk bawak buah tangan untuk geng mengaji petang2 hari tu... adalah jugak yang nak tolong abeskan. Alhamdulillah..tapi macam tersalah loyang lah pulak, kak rose guna loyang 8x8, nipis je kejadiannya! tapi yang penting rasa dia kan...memant terbaik lah guna resepi dari Nina ni. mekasih ya
Talam Gula Merah
Lapisan Bawah:
200gm gula merah
2 sudu besar gula pasir
2 1/2 cawan air biasa
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air kapur
Cara penyediannya
1. Panaskan kukusan, balut dengan kain penutupnya dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masak gula merah dan gula pasir bersama-sama air. Sejukkan.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan.
4. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
5. Bila dah masak, cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Cara penyediaannya
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan
2. Masak atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat. Kacau sentiasa.
3. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
4. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
5. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.
p/s: ada tak petua untuk elakkan santan dari berbuih bila kita kacau atas api tu. kak rose guna santan kotak jenama kara... santan berbuih tu yang buat kuih talam kak rose macam berjerawat batu permukaannya!
aduh sedapnya ni. hehe. selalu mak mertua yg buat kuih ni. saya makan ja. haha ^_^
ReplyDeletecara saya..kacau ats darat jer sis..trus tuang atas lapisan bwh nyer..n kukus..alhamdulillah..licin n berkilat jer.... :-))
ReplyDelete