Monday, October 8, 2018

Karipap

 buat karipap dengan doh yang tak perlu nak uli ni... sejak tangan kena carpal tunnel syndrom tu memang tak buat dah kuih2 yang kena uli.. apa lagi yang uli guna tangan... tapi beli noxxa bm pun macam jadi tukun jer... masih tak ade vitamin r untuk nak buat roti yang banyak kena uli tu... so buat karipap ni guna resepi dari Maz yang tak perlukan menguli beriya, boleh terus canai dan guna untuk buat karipap ni. jadilah karipap yang bermacam bentuk dan saiz ni...yang penting inti kentang dan ayam tu penuh dan gemuks gemuks jadinya!

Bahan-bahan

2 cawan all purpose flour
1/2 cawan mentega - suhu bilik
1/4 sudu kecil garam
air peti sejuk secukupnya

Cara:
1. Dalam mangkuk, satukan tepung dan garam. masukkan mentega dan gaul guna hujung jari biar jadi berketul2
2. Masukkan air sikit sikit dan gaul biar jadi doh yang lembut (tak perlu uli)
3. Ambil segenggam doh, tabur tepung secukupnya atas papan canai dan juga pada doh sikit, canai biar nipis, masukkan dalam acuan karipap. isikan inti secukupnya dan tuutp kemas... kak rose punya banyak yang terlebih isi, gemuk2 dan ade jugak yang terbukak kelimnya!

No comments:

Post a Comment