resepi dari blog GeeHut, kak rose kongsikan kat sini... kalau tengok Gee punya memang nak sangat mencuba lagi... cantik dan sangat appealing. mekasih Gee kongsikan resepinya ya.
BUBUR GANDUM
Bahan A(doh):
1/2 cawan tepung gandum
Air atau air pandan.
Secubit garam
Bahan kuahnya:
2 cawan santan
1/2 cawan air
Gula merah
Gula pasir
Daun pandan
Bahan C
Sagu mata ikan - rendam seketika
Cara:
1. Adunkan semua bahan A sehingga menjadi doh yang lembut. Ketepikan
2. Masukkan bahan kuah ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Kacau
selalu supaya kuahnya tidak berbintil. Ambil doh tadi dan cubitkan atau
gunting kecil-kecil lalu dimasukkan ke dalam kuah yang mendidih. Buat
sehingga doh habis. Biarkan mendidih dan doh gandum masak.
3. Akhir sekali masukkan sagu mata ikan. Kacau rata dan sedia dihidangkan.
Waaa... sama lah citarasa kita... suka sangat bubur gandum... sedap kaan.. anywy Sori K.Rose, lupa sukat air... biasanya gee ikut lembut jer asalkn menjadi doh yg lembut dan mudah digentel.. hehe.. ok dah tu...
ReplyDeletemekasih Gee for the tips... boleh buat lagi nanti..
ReplyDelete