Tuesday, July 3, 2018

Bubur gandum

 Nampak bubur gandum ni kat blog Geehut, sangat lah terasa nak makan nya... sebab bahan pun mudah jer dan mostly semua ada kat dapo, moh ler kita mencybanya... tapi sebab tak de sukatan air tu, jadinya kak rose ni agak2 jer la bancuhan gandumnya... kak rose bancuh macam nak buat cekodok tu... tapi hasilnya kurang menepati citarasa tekak kak rose... agaknya kena bancuh cair jer gandum tu? ishhhh!!! tak pandai betul bab nak agak2 ni... tak per nanti kita cuba lagi sampai puas hati.

resepi dari blog GeeHut, kak rose kongsikan kat sini... kalau tengok Gee punya memang nak sangat mencuba lagi... cantik dan sangat appealing. mekasih Gee kongsikan resepinya ya.

BUBUR GANDUM

Bahan A(doh):
1/2 cawan tepung gandum 
Air atau air pandan.
Secubit garam

Bahan kuahnya:
2 cawan santan
1/2 cawan air
Gula merah
Gula pasir
Daun pandan

Bahan C
Sagu mata ikan - rendam seketika

Cara:
1. Adunkan semua bahan A sehingga menjadi doh yang lembut. Ketepikan

2. Masukkan bahan kuah ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya kuahnya tidak berbintil.  Ambil doh tadi dan cubitkan atau gunting kecil-kecil lalu dimasukkan ke dalam kuah yang mendidih. Buat sehingga doh habis. Biarkan mendidih dan doh gandum masak.

3. Akhir sekali masukkan sagu mata ikan. Kacau rata dan sedia dihidangkan.

2 comments:

  1. Waaa... sama lah citarasa kita... suka sangat bubur gandum... sedap kaan.. anywy Sori K.Rose, lupa sukat air... biasanya gee ikut lembut jer asalkn menjadi doh yg lembut dan mudah digentel.. hehe.. ok dah tu...

    ReplyDelete
  2. mekasih Gee for the tips... boleh buat lagi nanti..

    ReplyDelete