dan tiap kali buat jugak, tiap kali tu lah fail pasal nak bungkus tu.. bermacam2 bentuk jadinya. apa lah ada dengan rupa bungkus yang senget herot merot tu kan... yang penting dapat makan kuh pebret ni...
Bahan-bahan
- 2 cawan sagu biji.
- 2 cawan kelapa parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- secubit garam.
- daun pisang dan lidi penyemat
gula merah x de, so guna jer brown sugar... pucat lesi abok abok kak rose nih!
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.
sedapnya...
ReplyDelete