Friday, February 2, 2018

Ikan tenggiri dalam sos asam jawa

Ikan tenggiri dalam sos asam jawa. mudah dan sedap. tuan rumah yang tak berapa rajin nak masak ni, so cukuplah dengan menu yang mudah2 jer kan... asalkan tukang makan kata sedap, hari tukang masak ni pun dah boleh kembang semangkuk kan.. ikan tenggiri ni sangat lah besar dekat rm11/- hengget sekeping ni. so masak sekeping ni pun dah cukup untuk kami bertiga!
 resepi untuk sos asam jawa ni...

Bahan-bahan:-
1 keping ikan tenggiri
1-2 labu Bawang Besar **
4-5 ulas Bawang Putih **
Sedikit capsicum dan tomato yang didadu (x letak, x de stok)
2 biji cili ap ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
sedikit tepung jagung bancuh dengan air
** - cincang kasar

Cara-cara:-
-Ikan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
-tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau
-masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
-dah didih dan cukup semua rasa,
- masukkan capsicum dan tomato yg didadu tadi
- air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
-tuang atas ikan tadi
-sedia dihidang...

No comments:

Post a Comment