dan puff ni kak rose buat bebehari lepas... cukuplah untuk minum petang kami, guna ready made kulit puff, senang keja kan... cuma kena sediakan inti sadin tu lah kan.. kak rose kongsikan resepi inti sadin tu kat sini ya. resepi asal dari CMG.... tapi ikutlah selera memasing nak letak inti apa pun boleh... kita yang buat dia kan!
BAHAN INTI :-)
1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 biji bawang besar, didadu
1 camca teh cili kisar
1/2 camca besar sos cili
3/4 camca besar kicap cair
1 biji limau kasturi, perah jusnya
BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
1 merah telur + 1 camca teh susu cair
Sedikit serbuk lada hitam, jika suka
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
- Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
- Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.
sedapnyer...
ReplyDeleterajinnye kakrose, sedap tuu rangup krup krap kan
ReplyDeleteAdda, buatnya beria, makan sekejap jer dah habissss!
ReplyDeleteYa Noor, krup krap, rangup sangat...kes nak guna puff pastry yang dah lama kejung dalam freezer tu la. kena lah merajin kan diri!
ReplyDeleteTERLIUR JM
ReplyDelete